2 Ekim 2016 Pazar

90'ları Günümüze Getirmek

90’lar sosyal ve gündelik yaşam anlamında günümüzü en çok etkileyen on yıl olmuştur.  Bu dönemde Türkiye’de özel televizyonlar hayatımıza girmiştir. Popüler kültürün Türkiye’de başlamasında bu özel televizyonların büyük etkileri vardır. Bu dönem fedakârlığın hazza dönüştüğü, hazzın ise edinilen değil satın alınan ve tüketilen bir şey olarak kabul edildiği bir dönemdir. Tüketim toplumu haline gelinen bu dönemde moda ve güzellik anlayışı da hızla değişiyor ve sürekli yeni akımların etkisine giriyordu. Bu yazımda 90’ların moda ve güzellik akımlarını ele alacağım ve günümüzdeki yansımalarını anlatacağım, iyi okumalar :)
Bu dönemin olmazsa olmaz makyaj akımları:
  •           90’lar makyajı çok keskin hatlara sahipti ve zıtlık söz konusuydu, dudaklara koyu renk ruj sürünce gözlere mutlaka açık renk far sürülürdü, eğer dudaklara açık renkte ruj sürüldüyse gözlere tabi ki koyu renk far uygulanırdı.  
  •           Açık renk ruj ile mutlaka kahverengi bir dudak kalemi kullanılır dudağın etrafı çerçevelenirdi. Sanırım dudakları çerçevelemek 90’larda en olmazsa olmaz makyaj akımıydı.
  •           Farlar kahverengi gibi doğal tonlarda seçilirdi ve kaşlar bir yay gibi incecik ve kavisliydi.
  •           Ten rengine uygun mat fondöten kullanılırdı ve allık olarak da ya kahve tonları seçilir ya da direkt olarak bronzer uygulanırdı.
  •           Kabarık kıvırcık saçlar ya da dümdüz kısacık saçlar kullanılırdı. Saçlarda en önemli akım ise saça tost yapılmasıydı. Günümüzde toni&guy’ın sea salt isimli ürünü sayesinde o dağınık saçlara yeniden dönüş yapıldı diyebiliriz.

90’ların güzellik akımları bu şekildeydi peki ya 90’larda moda nasıldı?

Choker
×          90’larda modayı birçok akım etkilemekteydi bu akımlardan en çok bilineni dağınık ve özensiz fakat bu dağınıklıkla şık görünen grunge akımıydı. Bu akım hakkında özellikle bir yazı yazacağım ama genel olarak 90’larda sıkça görülen oduncu gömlek, motorcu ceketi ve botları, dağınık saçlar, bandana gibi ayrıntıların hepsi bu akımın etkisi ile oluşmuştu. Bunun dışında kat kat etekler tığ işi bustiyerler, yırtık yüksek bel kotlar ve crop toplar 90’larda çok fazla yer tutmaktaydı. Günümüzde sıkça crop top ve yüksek bel kombinleri görmekteyiz. Bunların hepsini günümüzde bolca görmemizin 90’ların yakın bir on yıl olmasından kaynaklanıyor olsa gerek. Gün geçtikçe moda anlayışı ve moda olan şeyler değişiyor ancak bazı şeyler var ki tekrar tekrar döneminin mezarından çıkarılıp yeniden şimdiye uyarlanıyor ve moda yapılıyor. 90’larda kullanılan yüksek bel momjeanleri son bir yıldır bütün mağazaların vitrinlerinde görmek mümkün. Choker’lar da 90’lardan günümüze taşınan ürünlerden biri ve evet o da son bir yıldır herkesin boynunda gördüğümüz aksesuarlardan.                
           90’lar moda ve güzellik hakkındaki değerlendirmelerim ve bir şeylerin moda yapılması konusunda fikirlerim bu şekildeydi, umarım bilgilendirici olmuştur. Okuduğunuz için teşekkür ederim yorum yapmayı lütfen unutmayın :)

2 yorum:

  1. Bence açık renk rujun dışına koyu renk çerçeve yapılması dışında hemen hemen bütün özellikler hala populerligini koruyor ve modaya farklı bir acı katarak sürdürülebilirligine devam ediyor. Geçmişten günümüze kurduğu köprü sağlamlığı koruyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki kesinlikle oyle, unutulsa bile yeniden yeniden hayatımıza sokuluyor :)

      Sil